Dissabte, 12 Agost 2006   La megafonia dels autobusos de Ciutat de Mallorca inclourà també el català
A partir del mes de gener, la megafonia dels autobusos de l'Empresa Municipal de Transports de Ciutat de Mallorca inclourà el català. Fonts de l'empresa, que també s'encarrega de la gestió del transport a Madrid, asseguren que a final del mes de juny proppassat va aprovar un estudi que donava el vist-i-plau per afegir la nostra llengua a la megafonia. Hores d'ara, el procés es troba en la fase de tràmit administratiu, necessari per a l'aprovació del pressupost. En funció del temps que trigui a aprovar-se es podrà instal·lar més d'hora o més tard. Sigui com sigui, la megafonia bilingüe substituirà la monolingüe entre final del mes de gener o començament del mes de febrer de 2007. Aquesta és la resposta a les acusacions del grup municipal del PSM a l'Ajuntament de Ciutat, que va acusar l'equip de govern d'inactivitat en la defensa de la llengua catalana. Segons el PSM, en un ple de setembre de l'any passat es va presentar i aprovar per unanimitat una proposta en la qual hom instava el consistori mallorquí a introduir el català en la megafonia. Uns mesos més tard, els responsables municipals van informar a l'Obra Cultural Balear (OCB) que la megafonia bilingüe s'aplicaria abans de l'estiu de 2006.
11 d'agost

La setena Festa per la Llibertat cerca d'obrir-se a tota la ciutadania
La Comissió 11 de setembre organitza, per setè any seguit, la Festa per la Llibertat, que es farà l'11 de setembre vinent, al passeig de Lluís Companys de Barcelona. A partir de les deu del matí es farà la tradicional Mostra d'Entitats dels Països Catalans, una àmplia exposició de projectes i treballs sobre la nació catalana, la societat i la recerca de les llibertats individuals i col·lectives. Una de les novetats de l'edició de 2006 serà l'ampliació de l'oferta lúdica i festiva amb l'objectiu d'ampliar l'abast de la cita. Així, a partir de les onze del matí s'oferirà als menuts una festa infantil amb el lema 'Viu l'11 en família'. Es clourà amb un concert del grup de música que atrau més canalla: Macedònia. A la tarda, i com ja és habitual, l'Arc de Triomf acollirà a dos quarts de vuit del vespre les actuacions que tancaran la celebració de la Diada del Principat. Hi actuaran Kumbes de Mambo, Mouss & Hakim i Obrint Pas. També es llegirà el manifest. Enguany, la Festa per la Llibertat s'emmarca en la celebració del centenari de la Comissió 11 de setembre, creada oficialment l'any 1906.
10 d'agost

Les forces progressistes valencianes visiten les obres de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha emprès, en els darrers mesos, una campanya per donar a conèixer el futur Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), que ocuparà l'antic edifici dels magatzems El Segle de la ciutat de València. Així, ja han visitat l'espai la delegació nord-catalana de l'entitat Aire Nou de Baó (en el marc d'un programa d'intercanvis i agermanaments amb entitats del territori) i el portaveu del grup municipal socialista de l'Ajuntament de València i secretari general del PSPV a la ciutat, Rafael Rubio. Els darrers a visitar les instal·lacions han estat dos membres d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV): el coordinador a la ciutat de València, Amadeu Sanchis, i la coordinadora general del partit, Glòria Marcos. Aquesta visita forma part de les presentacions oficials del futur centre cultural a les formacions polítiques de caire progressista de la ciutat de València.
9 d'agost

La llei de memòria històrica podria reconèixer els maquis i els exiliats
L'agència Efe ha tingut accés a l'informe del projecte de llei de la memòria històrica en què treballa el govern espanyol. Segons aquest informe, la comissió interministerial que s'encarrega de la redacció del text és partidària de reconèixer, per part dels poders públics, tant els maquis com els exiliats de guerra. Aquesta comissió estima que sis mil persones es van lliurar a la resistència armada per desestabilitzar la dictadura franquista. La comissió creu que s'hauria de reconèixer aquest col·lectiu, car fins ara només hi ha hagut actes de record sorgits des de la ciutadania. De la mateixa que fa menció dels exiliats, l'èxode dels quals qualifica de tragèdia no només des del punt de vista personal sinó també per a l'estat espanyol, que va patir 'una descapitalització humana i intel·lectual' important. L'informe detalla les grans etapes de l'exili, que van començar en esclatar la guerra i que es van acabar amb la imposició del règim franquista. I hom estima que va afectar una mica menys d'un milió de persones. L'informe també fa referència als ciutadans que van anar a parar als camps de concentració creats pel franquisme. N'hi havia una seixantena, i el darrer no es va tancar fins l'any 1962. Per bé que no existeixen xifres oficials del nombre de republicans que hi han romandre presos, el nombre s'acosta al quart de milió de persones. Finalment, també esmenta els ciutadans que van ser deportats als camps d'extermini nazi.
8 d'agost

La Comissió de la Dignitat i els Amics de Josep Sunyol demanen al Barça un homenatge pel president afusellat
La Comissió de la Dignitat i els Amics de Josep Sunyol han fet una petició a l'actual president de la junta rectora del Barça: que el pròxim partit que jugui l'equip blaugrana serveixi per homenatjar el que va ser president del club entre els anys 1934 i 1936, Josep Sunyol i Garriga. Aquest homenatge es concretaria amb un braçalet negre que durien els jugadors que saltessin al camp. Les altres vegades que s'havia demanat aquest gest, la directiva del Barça hi havia accedit sense cap problema. A més a més, totes dues entitats han anunciat que, a mitjan mes de setembre, es farà un acte reivindicatiu de Josep Sunyol, coincidint amb el setantè aniversari de l'afusellament a Guadarrama, víctima d'una execució sumaríssima per part de les tropes franquistes juntament amb el periodista Pere Virgili. L'acte tindrà un tarannà solemne i institucional, i ja ha rebut el suport del Departament de Presidència de la Generalitat, la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i Òmnium Cultural.
4 d'agost

Col·loqui
XXXIII Col·loqui de la Societat Onomàstica, dedicat a la investigació i difusió de l’etimologia, l’antroponímia, la toponímia i la dialectologia.
Dia: 21-10-2006
Hora: 10:00
Lloc: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (Raval de Santa Anna 12)
Població: Montblanc
Organitza: Societat d’Onomàstica i Centre d’Estudis i l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà


Agenda mensual 


© entitats.info 2002
 
Sitemap